
Ev sahibi olmak, ilk kez ev alıyorum diyebilmek herkesin hayalidir. Fakat ev alma sürecinde heyecana kapılarak yapılan bazı hatalar sonrasında sorun çıkartabilir. Bu nedenle ev almadan önce bazı noktalarda çok dikkatli olmak gerekir.
Ev almak her ne kadar insanın hayali olsa da, yeterli paranız olsa dahi bazı noktalarda dikkatli olmak gerekir. Öncelikle finansal konularda sorun yaşıyorsanız, bunları halletmeniz ve sonrasında ev aramaya başlamanız doğru olacaktır. Ev alma hayali kuran insanların çok büyük bir kısmı, ne değerde ev alacağının planını yapmadan ve ya çekeceği ev kredisi hakkında bilgi almadan arayış içine giriyor. Peşinatın hazır olup olmaması, bankaların ne kadar kredi vereceği ve kredilerin senelik masraf faiz oranı gibi konuları atlayabiliyor. Tüm bu konularda yapılan araştırma sonrasında ev sahibi olmak için gerekli adımların atılması gerekmektedir.
İlk kez ev alıyorum, nasıl kredi çekebilirim?
Kredi notunuzun düşük olması kredi çekerek ev sahibi olma hayalinizin suya düşmesine neden olabilir. Öncelikle kredi puanınızı yükseltmeli, sonrasında da kredi çekmelisiniz. Kredi puanınızın yükselmesi için neler yapmanız gerektiğini diğer içeriğimizde bulabilirsiniz.
Kullanacağınız kredinin bütçenizi zorlamasına izin vermemeniz gerekir. Özellikle sağdan soldan borç alarak ev almak sonrasında pişmanlık yaratır. Ev kredisi ve diğer aylık ödemelerinizin gelirinizin %40’ından çok olmaması gerekir.
Bazı evler hayalinizde ev olabilir. Fakat gerçekçi olmak gerekir. Ev almak insan hayatında yapabileceği en önemli yatırımlardan biridir. Bazı noktalarda dikkatli olmak gerekir. Yaşayacağınız bölgede keşif yapmak, işinize olan mesafeyi dikkate almak gibi önemli noktalar vardır.
Ev almak zaman ister!
Zaman konusunda esnek olmak gerekir. Bazen ev bulmak zaman alıcıdır. Aynı zamanda acele etmek daha fazla ödeme yapmanıza neden olabilir.
Evin tapu detayları, projeye olan uygunluğu, haciz kararı olup olmadığı gibi konularda bilgi almak için eksper raporu çıkartmanız gerekir. Kredi kullanmasanız dahi değerleme firmalarından eksper raporu çıkartabilirsiniz.
Masrafınız sadece evin değeri kadar olmayabilir. Ev tadilatı, tapu, aidat, sigorta bedelleri, vergi masrafı gibi standart ödemeleriniz olacaktır. Bunları göz önüne alarak hareket etmeniz gerekir.