
1929 Kapitalizmin ilk krizi ‘’ Büyük Buhran’’dan günümüze çok sayıda farklı ölçekte ekonomik kriz yaşanmıştır. Özellikle son olarak pandemi süreci sonrasında başlayan ve ülkemizi de çok etkileyen ekonomik süreç ile birlikte gelir eşitsizliği artmaktadır. Ekonomide yaşanan krizlerin toplumdaki etkileri işsizlik ve yoksulluğun artması ile karşımıza çıkar.
İşsizlik ve yoksulluk ruh sağlığı üzerinde son derece olumsuz etkiler taşır. Depresyon, alkol ve madde kullanım bozuklukları, intihar ve anksiyete gibi çok sayıda psikolojik rahatsızlık riskini arttırmaktadır. İşsizlik ve yoksulluk ruhsal anlamda sorunlara neden olduğu gibi ruhsal sorunların da işsizlik ve yoksulluk ile alakalası bulunmaktadır. Aynı zamanda ekonomik açıdan kişisel sorunlar psikolojik tedavi almak isteyen kişilerin girişimlerini engeller.
İşsizlik haricinde ekonomik krizlerin neden olduğu önemli bir sorun kayıt dışı çalışmaktır. Ekonomik kriz ve buhran dönemlerinde kayıt dışı çalışan kişilerin sayısında önemli artışlar meydana gelir. İşten çıkarmalar sonrasında kayıt dışı çalışan bireylerde iş yükü artar. Bu da ruhsal sorunlar için önemli bir durumu ortaya çıkartır.
Türkiye’de yoksulluk nedeniyle meydana gelen ruh sağlığı tedavisi
İşsizlik ve yükselen yoksulluk, ekonomik olarak içinde bulunduğumuz sürecin sonucu olarak görünmektedir. Bu anlamda ruh sağlığının korunması adında sağlık politikaları düzenlemesi yapılması gerekir. Hasta olan kişilere tedaviye yönelik geleneksel tıp yöntemleri ile birlikte çağdaş hekimlik yöntemlerinin de içermesi gerekir.
Ekonomik kriz nedeniyle meydana gelen psikolojik olumsuz etkileri gidermek adına;
- Yoksulluk ve işsizlik ile mücadele için ciddi politikalar geliştirilmesi gerekir.
- İşsizlik yardımı için kapsam, miktar ve süre arttırılmalıdır.
- Sağlık hizmetlerinin kolay ve ücretsiz ulaşılabilir olması gerekir.
- İşsiz insanların aileleri için beslenme ve vitamin desteği sağlanmalıdır. Aynı zamanda hastalıkların önüne geçmek adına düzenli ve ücretsiz izlenme sağlanmalı, tedavi ve beslenme için politikalar geliştirilmelidir.
- Her düzey için eğitim kurumlarında psikoloji için eğitim süreçleri hazırlanmalıdır.

ekonomik-kriz
İşsizlik ile başa çıkmak için yöntemler
Ekonomik anlamda yaşanan buhranların başlaması ile birlikte ruh ve beden yapısından da bozulmalar meydana gelir. Kriz, bedenin hazır olmadığı zorlanmalar sonrasında süresi sınırlı ve akut bir durumdur. Ruhsal yapıda kararlı ve durağan durumu ortaya çıkaran stres, bireyde kararlı durumun yok olmasına neden olmaktadır.
İş stresi, ekonomide yaşanan bozulmalar sonrasında meydana gelen durumlardan biridir. Kriz durumlarında kişide işsiz kalma duygusu ve kaygısı başlar. İşsiz kalan kişiler yarattığı kayıplar ile başa çıkma noktasında gelecek ile alakalı olumlu beklentilerini yitirebilir.