Hayatımızın gerçeklerinden biri hale gelen borçların bizi yönetmemesi için alınması gereken önlemler olduğunu bilmek gerekir. Para biriktirme yöntemleri bu süreçte önemlidir. Ortalama bir dünya vatandaşını düşündüğümüz zaman, üniversiteyi mezun olması itibar ile hayatına eksi yönde başlamaktadır.
Kredi kartı, öğrenim kredisi ve daha bir çok borç, senelik maaşından daha fazla olur. Bu şekilde olması o borçların birikip gitmesi anlamına gelmektedir. Doğru para biriktirme yöntemleri uygulamak, bu süreçte sizlere yardımcı olmaktadır.
Hiçbir borcu olmayan bir kişi standartlarına kısa süre içinde yükselmek için tüm maaşını harcayan, kredi çeken ve kredi kartı kullanan çok sayıda insan bulunmaktadır. Bu genel itibari ile baktığımız zaman para biriktirmemek anlamına gelmektedir.
Eğer borcunuz varsa bundan kurtulmak, borcunuz yoksa da harcamalarınızı kontrol ederek para biriktirmeye başlamak için tavsiyeleri yazımızda bulabilirsiniz. Bu tavsiyeler daha öncesinde denenmiş ve onay almış süreçleri ifade eder.
Para biriktirme yöntemleri ile kar edin!
Kişinin en başta tüm harcamalarını planlaması, birikim ve borçluluk durumunu devamlı bir şekilde takip etmesi gerekir. Bazı insanlar ipin ucunu çok kolay kaçırabilir. Eğer bu tarz bir hayatı benimsediyseniz harcamalarınızı çok sık bir şekilde takip etmeniz gerekir. Maaş almanıza 1-2 hafta kala tüm paranızı harcıyor ve sonrasında parasız kalıyorsanız burada bir sorun var demektir.
Tutumlu olan kişiler için aylık giderleri tutmak adına bir excel doyası tutmak çok etkili olacaktır. Borçluluk ve birikim durumunu da bu dosya üzerinden takip edebilirsiniz. Aylık harcama planını ay başında yazarak buna uymanız son derece önemlidir. Bunun yanında para biriktirme hedefinizi de aylık olarak yazmanız ve bunun devamlı takibini yapmanız motivasyonunuzu arttırır.
Borcunuz yoksa, Kazancınızı biriktirin
Borcu olmayan kişilerin kazancını biriktirmesi gerektiği gibi borcu olan kişilerin de para biriktirmeye çalışması gerekir. Örnek olarak, borcunuz olsa dahi her ay maaşınızın %10’unu birikim hesabına atmak muhteşem bir fikirdir.
Vadeli hesap, birikim hesabı, döviz hesabı, bono gibi seçenekler sayesinde paranın enflasyon karşısında değerini kaybetmemesi için önlem almanız da söz konusudur. Eğer bu işlerden anlamıyorsanız, altın, döviz ve vadeli hesap da kullanabilirsiniz. Günümüz şartlarında altın almak adına kuyumcuya gitmenize de gerek yoktur. İnternet bankacılığı ile altın hesabı açabilir, o gün gram altının fiyatı üzerinden satın alma yapabilirsiniz.
Derhal Gereksiz harcamaları kesin
Aylık ve günlük harcama takibi yapma başladığınız zaman, bazı şeyler için gereğinden çok daha fazla harcama yaptığınızı görebilirsiniz. İnceleme sonrasında gereksiz bulduğunuz harcamaları kesmeniz, maddi anlamda daha iyi noktaya çıkmanızı sağlar. Öncelik sıralaması yapmak burada önem taşır.
Para Biriktirme adımları
Para biriktirme yöntemleri için gerekli adımlar şu şekildedir;
- Giderlerinizi takip etmeye başlayın.
- Bütçeniz için dosya oluşturun.
- Para biriktirmek için plan yapın.
- Birikim için hedefler koyun.
- Önceliklerinizi belirleyin. Gereksiz harcamaların tamamını kesin. Giderlerinizi takip etmeniz halinde gereksiz harcamalar yapmama motivasyonunuz oluşur.
- Farklı yöntemler ile farklı para biriktirme yöntemleri bulun. Riski yöntemler seçebilirsiniz ama bu tüm paranızı borsaya yatırmak riski olabilir.
- Online bankacılık kullanmak birikimi çok basit bir hale getirir.
- Birikimlerinizin büyümesini takip edin.