SON DAKİKA
hava
Google News
Arda Erden

Kıymetli metallerde kayıp hız kazandı!

Son Güncelleme :

12 Mayıs 2022 - 18:08

Kıymetli metallerde kayıp hız kazandı!

Kıymetli metaller, küresel büyüme endişesinde meydana gelen artış ile değer kaybetmeye devam ediyor. Pandemi sonrasında artan tedarik aksaklıkları ve çip sorunu, enflasyonun da iyice bozulması ile ekonomik faaliyetlerin giderek yavaşlanmasına neden oluyor. Mart ayından  bu yana Çin’de salgın nedeniyle düşük ekonomik faaliyetler ile birlikte, bu sene global ekonomide yavaşlama kaçınılmaz görülüyor. Aynı zamanda resesyon riski de göz ardı edilmiyor.

Bugün kıymetli metallerde gümüş yüzde 2,5 oranında kayıp yaşadı ve 21,67 dolara geriledi. Temmuz 2020 sene sonrasında en düşük seviyeye ulaşması yanında, Bakır 9 bin dolar altında indi ve Ekim ayı sonrasında dip seviyeyi test etti. Günlük bazda en önemli düşü %6 ile paladyumda yaşandı. 1.864 dolara geriledi ve sene başı kazançların silinmesine neden oldu. Aylı bazda düşüş ise yüzde 17’yi buldu.

Platin %3,7 ve Çinko %4,5 gerilerken ons altın ise %0.50 kayıp ile 1 8400 dolardan işlem görüyor.

Kıymetli metaller nelerdir?

Yüksek ekonomide ender rastlanan değer sahibi metalik kimyasal elementler için kıymeti metal kavramı kullanılmaktadır. Kimyasal olarak kıymetli metaller diğer elementlere oranla az reaktivite özelliğine sahiptir. Parlaklık ve erime noktaları ise daha yüksektir. Tarihte para kadar değerli öneme sahip olmaları yanında, günümüzde yatırım aracı olarak ve endüstri için kullanılır. Gümüş, platin, altın ve paladyum ISO 4217 belgesine sahiptir.

En fazla bilinen kıymetli metallerin başında gümüş ve altın gelmektedir. Endüstriyel kullanım yanında kuyumculuk için kullanılır. Platin grubu içinde yer alan kıymetli metaller ise; rodyum, rutenyum, paladyum, platin, iridyum, osmisyumdur.

Altın’ın özellikleri

Kıymetli metaller arasında yer alan Altın, periyodik tablonun 11. Grubunda yer alır ve geçiş metalidir. Nadir bulunması ve dünyanın bazı bölgelerinde çıkarılması nedeniyle son derece değerlidir. Güney Afrika dünyada en büyük altında üreticisi konumunda bulunmaktadır. Doğada yaprak ve tahıllar da olmak üzere çok farklı formda ortaya çıkma özelliği vardır. En saf hali 24 karat olan altında çok yumuşak bir metaldir. Saf altın bu nedenle takı yapımında kullanılmaz.

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

ÇOK KAZANANLAR

ÇOK KAYBEDENLER

İŞLEM GÖRENLER

MEDYA PARA

EKONOMİ HABERLERİ, KRİPTO SON DAKİKA HABERLERİ