Danimarka’da gerçekleşen enerji verimliliği zirvesinde şirketlere, tüketicilere ve hükümetlere acilen atılması gereken adımlar aktarıldı. Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), atılacak adımlar ile 4 ayda Çin’in bir yıllık enerji tüketimine eşdeğer de tasarruf yapılabileceği fikrinde. Hanehalklarının ise çok basit verimlilik uygulamaları ile enerji faturalarını yılda 650 milyar dolar düşürülebilir.
IEA’nın Danimarka da gerçekleştirdiği Enerji Verimliliği Konferansı, 25 ülkeden iklim veya çevre bakanlarını bir araya getirerek, Ukrayna-Rusya savaşı ile artan enerji krizinde ülkelerin acil hangi adımları atabileceğine dikkat çekti. Etkinliğin açılışında dünyanın önde gelen yenilebilir enerji şirketlerinden olan Danfoss’un Başkanı ve CEO’su Kim Fausing’in ifadeleriyle “En temiz enerji, kullanmadığımız enerji” ve enerji verimliliğindeki artışın önemli bir kısmı, enerji tüketimini azaltıcı önlemlerden gelecek. IEA’nın düzenlediği etkinlikte, enerji verimliliğinin Ukrayna-Rusya savaşı ile her zamankinden daha fazla kritik hale geldiği vurgulandı.
Enerji Verimliliği Konferansı sonrasında yayınlanan IEA raporunda “Devletlerin ve şirketlerin hızla bir şekilde önlem alması halinde, küresel enerji kullanımını ‘Çin’in yıllık toplam enerji tüketimi kadar’ azaltılabilir. IEA tarafından gerçekleştirilen analize göre enerji verimliliğinin artış hızını yüzde 2’den yüzde 4’e çıkarmak, 2020’li yılların sonu itibariyle küresel karbon emisyonlarını her yıl ABD’nin 1 yıllık enerji tüketimine eşdeğer olan 95 exajoules büyüklüğünde düşürebilir. Böyle bir verimlilik artışı ile 2030 yılı itibariyle karbon emisyonları her yıl fazladan 5 milyar ton daha düşürebilir.
Verimlilik artışı ile AB’nin, Rusya’dan aldığı gazın dört katı kadar tasarruf yapılabilir
IEA hazırladığı rapor ile devletlere, şirketlere ve hanehalkına yönelik ayrı ayrı verimlilik tavsiyelerinde bulunuyor. İlave verimlilik ile dünya çapında enerji harcamalarını azaltılabileceğinin vurgulandığı rapora göre sadece hanelerde kullanılan enerjinin bile 2020’li yıllarında sonunda faturaların her yıl ortalama 650 milyar dolar düşürülebileceği belirtiliyor. IEA verilene göre dünya genelinde hanelerdeki ısıtma ve soğutma amacıyla kullanılan enerjinin verimli kullanımı sonucunda, AB’nin geçen yıl Rusya’dan ithal ettiğinin doğalgazın dört katı büyüklüğünde tasarruf yapılabileceği belirtilmiştir.
IEA İcra Direktörü Fatih Birol ise konferans konuşmasında “Enerji verimliliği, yaşadığımız gezegenin en acil ve önemli sorunlarının başında gelen küresel ısınma için en gerçekçi ve kolay uygulanabilecek çözümlerin başında geliyor. Enerjiye ulaşımı daha uygun maliyetli, daha güvenli ve daha sürdülebilir bir hale getiriyor.” dedi.
Ancak Birol’un ifadeleriyle “Hükümet ve şirket liderleri açıklanamayacak bir şekilde, bu konuda tam anlamıyla harekete geçemiyor.”
IEA Direktörü Birol konuşmasında, 1970’lerde yaşanan petrol krizinden örnek vererek, enerji verimliliği konusunda dünyada çok büyük ilerlemelerle kaydedildiğini belirterek, “Günümüzde gerçekleşen yaşanan enerji krizinden çıkışın odak noktasında verimliliğin olması şart. IEA Küresel Enerji Verimliliği Konferansı’nda yer alan devlet temsilcileri bu zirveyi verimliliğin artırılmasının başlangıcı olarak düşünmelidirler. Aksi takdirde mevcut enerji krizinden dünya olarak kurtulabilmek için yıllarca bedel ödeyeceğiz.”
Kaynak: dunya.com